Design babyuitzet shop je bij Jillxox.nl Ga naar de Webtique

Home » Zwanger » Zwangerschapskalender » 40 weken zwanger

40 weken zwanger

Deze week breekt na 40 weken zwangerschap eindelijk jouw uitgerekende datum aan. De meeste vrouwen zullen wellicht al zijn bevallen. Slechts een klein percentage gaat over de uitgerekende datum en bereiken zo zelfs een zwangerschapsduur van 41 of 42 weken.

Nesteldrang
Nog even het bed opmaken met fris gewassen beddengoed, de badkamer en keuken ff lekker flink schrobben, de puntjes op de i zetten in de babykamer en nog even aan de babykleertjes ruiken…mmmhhh. Veel vrouwen zijn juist een paar dagen voor de bevalling ineens super actief en voelen zich fit genoeg om het hele huis nog een keer grondig schoon te maken. Deze vorm van schoonmaakwoede noemt men bij zwangere vrouwen nesteldrang.

Het grappige is dat mannen hier echter ook last van kunnen hebben en dat zelfs niet iedere vrouw nesteldrang heeft.

Het wel of niet hebben van nesteldrang zegt dus eigenlijk niet zo veel over wanneer de bevalling begint. Toch wordt nesteldrang gezien als een voorbode voor een naderende bevalling. Aan jou om te bepalen of dit echt zo is.

Waardoor begint de bevalling
Waarom je al wel of nog niet bent bevallen ligt volgens de wetenschap eigenlijk helemaal bij jouw baby. Jouw baby bevat namelijk het hormoon cortisol wat hij op een gegeven moment afscheidt en waardoor de bevalling begint. Dat de uitgerekende datum nadert of reeds is gepasseerd, daar heeft jouw baby geen boodschap aan.

Het eten van allerlei voedsel of het drinken van drankjes die de bevalling kunnen opwekken heeft dus niet zoveel zin wanneer je beseft dat een bevalling door hormonen in werking wordt gezet. En het daarbij ook nog eens om een hormoon gaat dat jij als zwangere niet aanmaakt maar jouw baby wel. Er zit dus niets anders op dan te wachten en te wachten en te wachten.

Inleiden van de bevalling
Een bevalling wordt alleen ingeleid wanneer jouw arts van mening is dat dit beter is voor jou en/ of jullie baby. Denk aan situaties als een te hoge bloeddruk, langdurig gebroken vliezen, groeivertraging van jullie baby en bijvoorbeeld een slecht werkende placenta. Bovendien is een inleiding alleen mogelijk wanneer de baarmoedermond al ietwat geopend en verweekt is.

Bij een inleiding krijg je medicijnen toegediend die de weeën opwekken. Een inleiding vindt altijd in het ziekenhuis plaats.

Weeën opwekken
Wanneer jouw weeën opgewekt moeten worden dan zal dit gebeuren door middel van een infuus met oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat zwangere vrouwen aanmaken maar waarvan jij dus nu een extra dosis krijgt. Beetje bij beetje wordt de dosering verhoogd en zullen de weeën toenemen.

Een andere manier om weeën op te wekken is via het toedienen van prostaglandine in de vagina.

Wist je dat
Niet bij elke vrouw de weeën opwekkende middelen aanslaan waardoor een keizersnede nodig is. 

Tip
Doe het gewoon rustig aan, maar probeer wel zoveel mogelijk in beweging te blijven. Zittend gaan wachten op de komst van je baby kan ervoor zorgen dat je alleen maar langer op jullie baby moet wachten. En hoe vervelend het ook mag zijn dat  je zo op je baby zit te wachten…hij of zij is het lange wachten meer dan waard.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

1e trimester
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13
2e trimester
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23
24 25 26 27
3e trimester
28 29 30 31 32
33 34 35 36 37
38 39 40