Design babyuitzet shop je bij Jillxox.nl Ga naar de Webtique

Home » Zwanger » Zwangerschapskalender » 5 weken zwanger

5 weken zwanger

foetus met 5 weken zwangerschap5 weken zwanger I Als je 5 weken zwanger bent begint tevens je tweede zwangerschapsmaand in het eerste trimester. Het eerste trimester duurt van week 1 tot en met week 13.

Je baby is aan het eind van deze week ongeveer 1,5 – 2mm lang en bestaat op dit moment uit drie lagen. De eerste laag, de neurale buis, ontwikkelt zich tot het zenuwstelsel. De middelste laag vormt het hartje, de bloedsomloop, botten, spieren, nieren en voortplantingsorganen. En de derde en binnenste laag zal zich ontwikkelen tot darmen, lever, blaas etc. Ook wordt er een start gemaakt met de vorming van de ogen, oren. Als je 5 weken zwanger bent werkt jouw lichaam al op volle toeren en dan is het geen wonder dat je wat minder fit bent dan anders.

 

Zwanger zijn is…9 maanden lang een topprestatie leveren
Wanneer je zwanger bent, is jouw hele lijf gedurende ongeveer 40 weken continu bezig met het leveren van een topprestatie. Het moet de baby verzorgen en jou als moeder natuurlijk ook. Vermoeidheid is dan ook een veel gehoord kenmerk van Zwangeren. Hoofdpijn, misselijk, grotere borsten etc horen er allemaal bij. Of jij al deze symptomen hebt, geen of misschien maar eentje zegt helemaal niets over het verloop van je zwangerschap maar meer over hoe jouw lichaam zich weet aan te passen aan zijn nieuwe taak.

Stel dat je nooit aan sport doet en je begint ineens heel fanatiek je buikspieren te trainen, je gaat hardlopen en daarna nog even zwemmen. Je zult dan merken dat je begint te hijgen, je hart pompt sneller, je gaat zweten, je krijgt een rode blos en misschien moet je zelfs overgeven door al deze inspanningen. Je pusht je lichaam om tot het uiterste te gaan terwijl het dit niet gewend is. Wanneer je dit nu iedere dag doet, dan merk je dat je minder snel uitgeput raakt en je geen spierpijn meer hebt.

Zo kan je het komen en gaan van zwangerschapssymptomen/ zwangerschapsklachten dus heel goed vergelijken met intensief sporten. Naarmate je zwangerschap vordert zal je lichaam minder heftig reageren op de hormonen die compleet nieuw zijn en door het lichaam razen en allerlei opdrachten geven zodat jij en je baby niets tekort komen. Het is nu immers aan de sportroutine gewend.

Nog later in je zwangerschap zullen de klachten misschien wel veranderen in nieuwe klachten doordat je nu met extra gewicht in de weer bent. Je sjouwt op het laatst toch al gauw 12 kilo of meer aan extra gewicht met je mee. Vooral dat extra gewicht zorgt ervoor dat je vanzelf zo’n raar zwangerschapsloopje ontwikkelt.

Wist je dat
Als je 5 weken zwanger bent de aanleg van het hartje plaatsvindt. Vanaf volgende week, als je 6 weken zwanger bent, begint dit je baby’s hartje pas te kloppen.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

1e trimester
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13
2e trimester
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23
24 25 26 27
3e trimester
28 29 30 31 32
33 34 35 36 37
38 39 40