Aambeien

Aambeien

Tijdens je zwangerschap kan je te maken krijgen met verschillende ongemakken die vaak na de zwangerschap vanzelf verdwijnen. Een daarvan is aambeien. Maar wat zijn aardbeien, hoe ontstaan ze en hoe weet je nou of je hier last van hebt?

Aambeien herkennen
Een gevoelig onderwerp als aambeien is niet altijd even gemakkelijk te herkennen vooral omdat het het gebied van de anus betreft. Toch weer zoiets waar je liever niet openlijk over spreekt met je partner of vrienden. Want ja wie vertelt nou graag dat ze op die plek ontzettende jeuk heeft, of dat ze een pijnlijke stoelgang heeft met in sommige gevallen zelfs helderrood bloedverlies.

Wat zijn aambeien
Aambeien zijn eigenlijk een soort van bulten (uitstulpingen) die gevormd worden door het slijmvlies aan de binnenkant van je darmen. Doordat dit aan de binnenkant zit zijn aambeien meestal niet zichtbaar aan de buitenkant. Ze kunnen zichtbaar of voelbaar worden doordat ze groter worden of tijdens het persen naar buiten worden gedrukt.

Hoe ontstaan aambeien
Aambeien is tijdens de zwangerschap een veelgehoorde klacht en is echt niets waar je je voor moet schamen. Eigenlijk kan je dit zien als bewijs dat jouw kindje goed groeit en jouw lichaam functioneert zoals het in het geval van een zwangerschap moet doen.

Juist doordat je baby steeds zwaarder wordt ontstaat er steeds meer druk op je anus en darmen. Ook de verandering van hormonen zorgt ervoor dat sommige vaten kwetsbaarder zijn dan anderen en opzwellen. Deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je ontlasting droger en harder is dan normaal en je darmen trager werken waardoor de ontlasting langer in je darmen blijft zitten. Hierdoor kan ondermeer obstipatie ontstaan. Wanneer je last hebt van obstipatie dan is het gevolg dat je ontlasting harder is dan normaal. Wanneer je nu naar het toilet gaat zul je wellicht harder persen waardoor er nog meer druk op je anus komt te staan.

Hoe aambeien voorkomen
Zorg voor een regelmatige en vooral zachte stoelgang door minimaal 1,5 liter vocht (water, thee, sappen, melk, fruit etc) te drinken of te eten. Beweeg voldoende en eet zoveel mogelijk vezelrijke voeding.

Aambeien behandelen
Zowel inwendige als uitwendige aambeien zijn onschuldig en zijn goed te behandelen wanneer ze voor erg veel last zorgen en niet vanzelf verdwijnen. Laxerende middelen al dan wel of niet in combinatie met pijnverzachtende cremes, kunnen je helpen om van die vervelende aambeien af te komen. Ondanks het feit dat veel middelen tegen aambeien zonder recept te verkrijgen zijn bij de apotheek doe je er verstandig aan om altijd eerst je huisarts en/of verloskundige te raadplegen.

Naar de doktor
Blijven de klachten aanhouden of weet je niet zeker dat  het bloedverlies na de stoelgang afkomstig is van de aambeien. Neem dan contact op met je huisarts. Ook wanneer de klachten maar een klein beetje zijn, doe je er goed aan om ook dan al naar de huisarts te gaan. Zo voorkom je dat de klachten erger worden en je onnodig pijn hebt.

Wist je dat
Ook door het persen tijdens de bevalling aambeien kunnen ontstaan.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

Close Menu
×
×

Cart