Blog

Borstkolf | Mama’s Musthave

borstkolf-6-redenen-waarom-jij-een-borstkolf-nodig-hebt

“Borstkolf? Ik ben toch geen koe!” Dat is wat ik dacht toen mijn borsten aan een mega kolfapparaat werden gekoppeld. Na de geboorte van mijn dochter kwamen mijn borsten nog niet op gang. Ik denk dat niet alleen ik maar mijn hele lijf in shock was van de dramatische bevalling die we hebben gehad. Maar zo een borstkolf bleek toch super handig te zijn! Ik ben fan van de borstkolf en geef jou 6 redenen voor waarom dit de Musthave van elke borstvoedende mama zou moeten zijn. Na het lezen van dit blog schaf jij geheid een borstkolf aan. Let maar op!

Voor een goede start
Moedermelk zit vol goede elementen die onder andere ook goed zijn voor het immuunsysteem van jouw baby. Borstvoeding geven is dan ook de beste voeding die je jouw kindje kunt geven en bovendien geheel gratis. Voor vrouwen die hun kindje wel moedermelk willen geven en dit liever via
flesvoeding doen, is de borstkolf een prima hulpmiddel.

Melkproductie op gang brengen
Hoewel ik vol trots mijn baby pakte en haar aan mijn borsten zette, werkten mijn borsten niet echt mee. Ze waren weliswaar van het formaat GIGA, maar de productie liet te wensen over. Het formaat van je borsten zegt dus niets. Nu gaan borsten pas iets produceren wanneer je baby aan je borsten zuigt. Dan krijgen je hersens een of ander signaaltje, komen hormonen opgang en voila. En mijn meisje deed haar best, maar mijn borsten wilden gewoon niet. Dus kwam de verpleegkundige met een borstkolf aanzetten met twee van die grote zuigers. Voor dat ik het wist was ik volledig geïnstalleerd. Plop, plop en kolven kon beginnen. En ja dat voelt best vreemd zo een eerste keer. Maar de verpleegkundige zag er na een tijdje te weinig melk uitkomen. Ze bekeek het apparaat even en voerde de zuigkracht aanzienlijk op. Zooo dat voelde ik. Het duurde eventjes maar het werkte en mijn borsten produceerden eindelijk meer melk. Weet nog dat ik me daardoor helemaal op en top vrouw voelde. Een borstkolf is dus super om in de eerste dagen na de bevalling je borstproductie op gang te brengen.

Overproductie of bij ziekte
Soms dan kan het gebeuren dat jouw melk zo snel uit je borsten stroomt dat je kindje die enorme toestroom niet aankan en zich daardoor verslikt. Of misschien is je kindje niet zo lekker waardoor hij niet zoveel drinkt en jij dus met volle borsten achter blijft. In beide gevallen kan het hebben van een borstkolf uitkomst bieden.

Voorkomt tepelschade en ondersteunt bij andere tepelklachten
Een baby met een te sterke zuigkracht, die waarschijnlijk ontstaat doordat je kindje met al zijn kracht melk probeert te zuigen uit een borst die te weinig melk produceert, kan je tepel beschadigen. Een goede kraamzorg of lactatiekundige is alert bij het geven van borstvoeding en zal jou de eerste dagen van goede instructies voorzien. Maar in een enkel geval gaat het ondanks alle goede zorg toch ergens mis waardoor jij met pijnlijke tepels rondloopt. Ook een veelvoorkomende klacht is spruw. Spruw komt meestal voor bij je baby maar doordat deze aan jouw tepel zuigt, dit overbrengt op jou en jij weer op je baby is het beter om wederzijds besmetten een halt toe te roepen. In dergelijke gevallen is een borstkolf wederom een musthave die je perfect kunt gebruiken om deze problemen op te lossen.

Bonding time for Hubby
Yes, jouw hubby, jouw wederhelft zou natuurlijk ook jullie baby graag willen voeden. Door een borstkolf te gebruiken krijgt jouw kindje al het goede van de moedermelk mee en heeft jouw hubby ook een intiem bindingsmomentje met zijn spruit. Niets is zo belangrijk als quality time met je kind en wij vrouwen hebben daarin nu eenmaal meer van dan onze mannen. Door een borstkolf aan te schaffen krijgt jouw man ook de gelegenheid om te genieten van dit soort intieme momenten. Dat gevoel van je kind voeden, dat is niet met woorden te omschrijven, dat moet je gewoon ervaren.

Voorkomt verstoppingen en ontstekingen
Wanneer je borstvoeding geeft, kunnen melkkanaaltjes verstopt raken met als gevolg pijnlijke ontstekingen. Hoe sneller jouw borsten zich weer vullen, des te sneller zul je ze weer moeten legen. Volle borsten vormen nou eenmaal een groter risico op verstoppingen. Maar wat als je kindje genoeg gedronken heeft en jouw borsten op knappen staan. Die zul je echt moeten legen. Ook dan is afkolven in welke vorm dan ook de beste oplossing…of moet ik zeggen verlossing want wat een druk kan er op je borsten zitten wanneer ze zo vol zitten.

Lekker flexibel
Er zullen vast nog meer redenen zijn voor waarom iedere borstvoedende vrouw een borstkolf zou moeten willen hebben maar ik heb er nu zes voor je geformuleerd en flexibiliteit is de vijfde reden. Niet iedere vrouw voelt zich op haar gemak om overal maar even borstvoeding te geven. Wellicht omdat veel vrouwen niet weten dat je heel discreet in het openbaar je kindje kunt voeden. En soms dan kan het niet anders en moet je als vrouw aan het werk waardoor ook nu weer het kolfapparaat jouw musthave product wordt. Wanneer je gebruik maakt van een borstkolf om vervolgens je kindje via de fles te voeden, dan kun je het daadwerkelijke voedingsgedeelte ook door een ander laten doen. Wat weer ideaal is wanneer jij weer naar je werk moet, je ziek bent of je kindje bijvoorbeeld naar de opvang/ oppas gaat. Daarbij stelt een borstkolf je ook in staat om te kolven wanneer het nodig is of juist wanneer het voor jou handiger is. Het laatste wat je wil is dat je met overvolle borsten in een restaurant zit met je partner en je snel naar huis moet omdat je borsten op knappen staan. Of misschien hebben jullie iets te vieren. Door van te voren te kolven kun je nu ook gewoon genieten van een wijntje of een andere alcoholische versnapering.

Een borstkolf is dus niet alleen een musthave product voor werkende mama’s maar een luxe product voor alle mama’s. Het is het perfecte cadeau om te geven aan ouders/ moeders.
En weet jij al wie jij gaat verwennen met een borstkolf?