Blog

Baby’s ontwikkeling | de 2 belangrijkste fouten die ouders maken!

Buikspeeltijd tummy time voor jouw kindje

De twee belangrijkste fouten die ouders maken wanneer het om de ontwikkeling van hun baby gaat, zullen je wellicht verrassen. Want wat kun je nou fout doen waardoor je baby’s ontwikkeling schade oploopt?

Baby ligt te veel en/ of te lang
Zoals zoveel ouders zul jij jouw baby vast en zeker vertroetelen. Heerlijk samen knuffelen, klap eens in de handjes zingen, er trots mee rond wandelen en meer. Maar wist je dat je baby veelal ongemerkt vele uren in dezelfde houding ligt of zit? En je hiermee ongewild een voorkeurshouding creëert of in stand houdt? Een voorkeurshouding kan een afplatting van het hoofdje van jouw baby tot gevolg hebben.
Zorg ervoor dat je baby geregeld een andere houding aan neemt wanneer hij wakker is. Wanneer je jou baby te slapen legt is het de bedoeling dat je ervoor zorgt dat zijn gezichtje steeds een andere kant uitkijkt. Ditzelfde geldt voor de momenten waarop jouw kindje wakker is. Uren liggend in de auto, maxi-cosi, wieg, wipstoel of bijvoorbeeld in de box doorbrengen, doet jouw kindje geen goed. Steeds weer gebruikt je kindje namelijk dezelfde spieren terwijl het juist noodzakelijk is om ook andere spieren te trainen. Spieren die nodig zijn om te kruipen en uiteindelijk te lopen.
Te weinig stimulans
Een ander fout die we vaak als ouders maken is dat we onze baby te weinig stimuleren. Een baby die weinig stimulans krijgt, zal zich niet geroepen voelen om nieuwe dingen uit te proberen. Een ontwikkelingsachterstand is dan het gevolg.
Voordat je baby kan lopen zal hij eerst een hele poos liggend zijn wereld verkennen, dan zittend, dan kruipend en dan lopend. Bij iedere ontwikkeling horen bepaalde motorische vaardigheden en zintuiglijke ontwikkelingen. Voelen, horen, proeven, grijpen, zien behoren allemaal bij een gezonde ontwikkeling van een baby. Wanneer je jouw baby niet hierin stimuleert, hier niet mee in aanraking brengt zal je kindje bepaalde vaardigheden niet of pas veel later ontwikkelen en daarmee een algehele ontwikkelingsachterstand oplopen.
Baby in beweging
Net als dat wij als volwassenen onze training voor zowel spieren als ons brein nodig hebben zo heeft jouw baby dit ook nodig. Zorg er dus voor dat je baby in beweging is. Breng je baby daarom actief en bewust in verschillende posities wanneer hij wakker is. Ga eens “vliegen”met je baby door hem hoog boven je te tillen waardoor hij de wereld van boven ziet en hij andere spieren zal aanspannen doordat de zwaartekracht aan hem trekt. Laat je baby op zijn buik spelen. Leg je baby met zijn buik tegen jouw buik aan terwijl je voor hem zingt of gebruik tummy time speelgoed. Geef je kindje een knuffeldoekje of speelkubus zodat het kleuren en structuren kan ontdekken. Kun je zelf niets bedenken dan is er gelukkig ook nog tal van baby speelgoed wat je jouw kindje kan aanbieden.
Wat je ook doet, let er op dat je jouw kindje niet urenlang in dezelfde houding laat. Jij kijkt immers ook uit naar de momenten waarop je achter je bureau vandaan mag. Even de benen strekken, een andere omgeving. Dit is dus wat je ook voor je kindje moet willen.