Blog

Kinder puzzels | Maak je kindje slimmer & Vaardiger

kinder puzzels zijn goed voor de ontwikkeling van je kind

Kinder puzzels zijn niet alleen fantastisch leuk voor je kind maar ook nog eens ontzettend goed voor zijn ontwikkeling! En er zijn tal van soorten kinder puzzels. Zo zijn er de bekende houten inleg puzzel en vormenstoof voor de allerkleinsten en de legpuzzels voor de wat grotere kindjes. Elke puzzel heeft zo zijn eigen bijdrage aan de ontwikkeling van jouw kindje. Benieuwd naar hoe leerzaam puzzelen nou eigenlijk is?
Liefs Jill legt je graag uit wat jouw kindje nou spelenderwijs leert tijdens het maken van een puzzel. 

Motorische vaardigheden, kennis en inzicht
De meest bekende kinder puzzels voor de allerkleinsten, vanaf 12 maanden, zijn de ouderwetse houten inleg puzzel en de houten vormenstoof. Zodra je met je kindje aan het puzzelen gaat, dan zul je ongemerkt de onderdelen benoemen. “Waar is het olifantje?”, “Pak het roze rondje maar”, “Welke kleur is…?” etc. Je kindje leert hierdoor vormen en kleuren kennen en bovendien vergroot je zijn woordenschat. Vervolgens moet je kindje passen en meten om de figuurtjes of de blokjes op de juiste plek/ in het juiste gat te krijgen. Je kindje grijpt dus naar een figuurtje en zal het proberen te plaatsen. Maar om dit te doen moet hij het figuurtje misschien andersom draaien of in een andere vorm plaatsen. Dit vraagt om probleemoplossend vermogen en doet een aanspraak op zijn vindingrijkheid. Ondertussen stimuleer jij je kind om het vierkantje te pakken die naast de driehoek ligt en deze in de daarvoor bestemde opening te plaatsen. Hiermee leer je jouw kind ruimtelijke begrippen als “naast” en “in”. Speelt de inlegpuzzel zich af in een bepaald thema, Boerderij, Ziekenhuis ed dan wordt zijn wereld nog een stukje groter. Tijdens het puzzelen doet je kind dus tal van vaardigheden op. Maar er is meer!
Karaktervorming en geheugen
Tijdens het puzzelen moet je kindje de vormen die hij ziet ook leren herkennen en onthouden. Daarbij leert puzzelen je kindje geduld en doorzettingsvermogen. Geeft je kindje het op dan zal het hem niet lukken om de juiste match te maken. Het maken van een puzzel vraagt dus nogal wat van zijn concentratievermogen en geheugen, want welk vormpje past ook al weer waar in en waar ligt dat vormpje dan? Al met al leert jouw kindje een boel tijdens een ogenschijnlijke simpele puzzel. Wie had dat gedacht?